auto moto dijelovi

Moto - program

Premda u stvarnosti i na ulicama prevladavaju vozila na 4 kotača, motorkotači su nepravedno i premalo zastupljeni u odnosu na automobile. Pa iako se čini da su motorkotači samo sezonska prometala, ne smijemo zaboraviti da Hrvatska, geografski gledano, ima područja gdje se sa motorkotačima može voziti cijelu godinu. A osim toga, kada vrijeme ne dozvoljava izlazak dvokotačnih ljubimaca na ulice, često se u tom vremenu nešto radi i servisira po motoru.

Ono što Vam mi možemo ponuditi za vašeg dvokotačnog ljubimca, možete pročitati u nastavku...

Ponuda asortimana se odnosi na gotovo sve vrste motorkotača, od cestovnih, enduro i kross motora do skutera, mopeda i gotovo svih Tomos modela.

 

 

Ležajevi

Bitni sklopovi bez kojih se teško može normalno voziti, moraju biti u besprijekornom stanju, te ukoliko se motor loše održava ili slučajno povećava zapremina motora, često dolazi do većeg naprezanja ležaja, pa tako i kraćeg vijeka rada istih.

  - LEŽAJEVI RADILICA

Vrlo su zahtjevni zbog mjesta ugradnje, ali i uvjeta u kojima rade. Često puta su izloženi visokim brojevima okretaja, ali i lošim smjesama mješavina kod dvotaktnih motora. Najčešće su otvoreni radi postizanja boljih performansi prilikom visokih okretaja, ali i zbog podmazivanja iz sistema.

Uglavnom su povećanih zračnosti, odnosno većih tolerancija, gdje kuglica ima više prostora u kanalu kojim putuje, te usljed većeg broja okretaja, temperature i trenja, ima se kuda proširiti usljed širenja samog materijala. Najčešće izvedbe su u C3 tolerancijama, no za neke izvedbe je potreban i C4 povećani zazor, dok je za neke modele predviđen ležaj sa poliamidnim kavezom koji drži kuglice unutar ležaja. Više o ovim stvarima pročitajte niže pod: "Mala škola o ležajevima i simerinzima".


Na bolcnu radilice su uglavnom igličasti kavezi, koji moraju biti čelične izvedbe zbog čvrstoće izvedbe, jer oni sa plastičnim kavezom nisu tako čvrsti za to mjesto ugradnje. 

 

 

 

- LEŽAJEVI KOTAČA

Oni su najjednostavniji i gotovo uvijek normalnih dimenzija. Najbitnije je da su zatvoreni gumenomo zaštitom zbog vanjskih utjecaja prljavštine i vlage. Tolerancije kao za radilice nisu dobrodošle, jer onda na osovini imaju previše "lufta", pa je preporučljivo ugrađivati obične ležajeve bez ikakvih dodatnih tolerancija u konstrukciji.

 - LEŽAJEVI U MJENJAČU, KVAČILU I OPĆENITO U UNUTRAŠNJOSTI KUĆIŠTA MOTORA

Najčešće su kuglični, radijalni i kruti, no na nekim modelima se mogu pronaći i ravni valjkasti, pa i igličasti ležajevi. Nemaju nekih specijalnih zahtjeva pa mogu biti obični, otvoreni, ali se mogu ugraditi i oni sa C3 tolerancijom.

 

SIMERINZI

Da bi ležajevi mogli raditi u idealnim uvjetima, za to se brinu simerinzi koji ne dozvoljavaju ulaz prljavštini i vlazi, a isto tako ne dozvoljavaju da sredstvo podmazivanja ležaja izlazi van, te tako ne ostane na suhom. Za neke modele je potreban simering isključivo od materijala za visoke temperature (viton) i niti jedan drugi neće moći zadovoljiti dugoročno ukoliko se ugradi od običnog materijala. S druge strane, ovaj od vitona uvijek može mijenjati ovoga običnog, no kako je često puta skuplji i do nekoliko puta u odnosu na običnoga, rijetko tko se odlučuje na taj korak.

 

 

Seger osigurači (uskočnici)

Pa iako se mogu neki puta iskoristiti i oni stari, to su elementi koji ne koštaju puno i bilo bi štata da zbog doslovno par kuna morate ponoviti cijeli posao od nekoliko stotina kuna ili više. U prodajnom asortimanu imamo samo segere DIN 471 i DIN 472 standarda.

DOBRO JE ZNATI: prilikom kupnje nije potrebno nositi stare uzorke, jer su ti uzorci već deformirani i ne daju pravu sliku, odnosno dimenziju koju trebate i vrlo lako je moguće pogriješiti. Ono što je bitno, to je da znate kolika je osovina ili provrt gdje se mora ugraditi, odnosno, ne treba mjeriti utore u koje se stavljaju, jer su oni već za to prilagođeni prema standardu. Dakle, vrlo jednostavno. Ili ima i druga varijanta, ukoliko se radi o segeru koji treba osigurati ležaj, dovoljno je znati dimenzije unutrašnjeg promjera ili vanjskog promjera ležaja i onda se prema tome može kupiti ono što Vam treba.

 

Mala škola o ležajevima i simerinzima motorkotača

Kada se govori o ležajevima radilice uvijek se spominje C3 i C4 tolerancija, premda često puta to i nema potrebe.
Naime, C3 i C4 su (kao što i velika većina vas zna) oznake za unutarnju toleranciju, što u prijevodu (po domaći) znaći da ležaj ima više "lufta" u odnosu na običan.

E sada, što to sve znači?

To znači da taj ležaj može podnjeti veća naprezanja/pregrijavanja zato jer se pri tome materijal/kuglica širi i tako ima mjesta za to. No to ne znači da je takav ležaj uvijek dobar za sve, ma koliko naprezanja/pregrijavanja bilo, jer istodobno uz veći "luft" ležaj daje i veći "luft" na samoj osovini što u konačnici nije opet sigurno, jer je nestabilno i izvan centra.


Druga stvar (kod regularnih i standardnih dimenzija) za takve ležajeve je izvedba kaveza koji drži kuglice, te tako najčešće u ovakvim aplikacijama se koriste ležajevi sa čeličnim ili poliamidnim (plastičnim) kavezom. Uglavnom nema pravila da je jedan bolji od drugoga, jer svaki ima svoju namjenu, ali generalna razlika kod tih ležajeva je ta da su ovi sa čeličnim kavezom robusniji, nešto teži, ali i "glasniji" (nije to sad da se baš tako čuje, ali znate što se time želi reći), dok ovi sa poliamidnim kavezom su lakši, "tiši" u radi i mogu podnjeti nešto veću brzinu. Inače se takvi ležajevi koriste u trkačim automobilima i motorima, formuli1 i sl.

Kod onih drugih ležajeva, koji nisu standardnih dimenzija i imaju specijalnije oznake, tolerancija C3 i C4 je nešto što se ne traži, odnosno, taj i takvi ležajevi su već namjenski napravljeni za aplikaciju kojoj su namjenjeni. Često traženi ležajevi 20x52x12 u tim oznakama ne prikazuju kakve su tolerancije i teško ćete ih naći, jer to su ležajevi samo za to i nigdje drugdje se ne montiraju. A sad, ako netko tvrdi da je neki C3 ili C4, onda to netko govori reda radi ili vas se hoće rješiti da vam proda robu, jer ljudima se neda zamarati sa tim stvarima.
Ono bitno za te ležajeve je da se rade sa čeličnim i poliamidnim kavezom. SKF ih radi oba, a NTN samo sa čeličnim. A još bitnije u svemu tome je to što u original prvu ugradnju se ugrađuje ležaj sa čeličnim kavezom (uglavnom je to SKF), ali kako se skuteri "nabrijavaju" sa 50 na 70ak i 80ak kubika, taj ležaj (u bilo kojoj varijanti) će otići, jer je preslab. Općenito je njegova konstrukcija preslaba da može podnjeti ta opterećenja.

E sad, što sad kad sve to izgleda tako loše?

Ma nije to tako loše, za trgovce, no ako se već mora odabrati od 2 zla ono manje, onda je to svakako (ukoliko postoji mogućnost izbora) onaj ležaj sa poliamidnim kavezom. Na žalost, to je i najskuplja varijanta, ali u konačnici, prilikom raspadanja, kada se poliamid raspadne, ne napravi štetu na motoru, dok onaj metalni kavez napravi veliku štetu raspadanja. pa sad na kraju svega, da li platiti više za ležaj... ili za malo više toga ako ovaj jeftiniji napravi štetu, to je na krajnjem korisniku.

Kod simeringa je također bitno ono što ide u original. Na nekim radilicama (Gilera/Piaggio AC/LC) idu simerinzi od vitona, dok kod Minarellija idu sa običnom gumom, ali imaju šeširić, odnosno jedan od njih ima smjer lijevo. Isto tako, na nekim drugim radilicama se nalaze vitonski simerinzi ili simerinzi za visoke pritiske.
Najskuplja varijanta je oko nekih 30 i nešto kuna (viton) dok recimo takav običan zna biti 3 puta jeftiniji, ali zar se isplati zbog tih nekoliko kuna razlike upuštati sa jeftinijim proizvodom.

Rezime na samom kraju:
Ako ste sve napravili kako treba (po pitanju ležajeva i simeringa) i ako se vrlo brzo "pokvare", onda znajte da to ne može i ne smije biti samo do ležaja (osim ako nije neka serijska greška, no to se onda vidi i kod drugih koji su kupili istu robu) već je problem nešto drugo ili treće.