auto moto dijelovi

                                               Kočioni sistem

 

Diskovi

 

Kočioni bubnjevi (doboši)

 Kočioni cilindri

Kočiona kliješta

Disk pločice

Kočione papuče (pakne)

Kočiona gumena crijeva (lajtunzi)

Senzori brzine (ABS-a)

 

Kočioni sistem

Kočioni sistem, ili popularno zvano kočnice, je sistem/uređaj za usporavanje odnosno potpuno zaustavljanje vozila ili nekog drugog pokretnog tijela, odnosno za smanjivanje ili potpuno spriječavanje ubrzavanja tijela. Kočioni sistem proizvodi silu ili zakretni moment suprotnog smjera od smjera gibanja ili zakretanja, te time i kinetičku energiju tijela u gibanju/pretvaranju u neki drugi oblik energije.

Kočnice se najčešće izrađuju tako da trenjem proizvode silu kočenja, te takve kočnice kinetičku energiju pretvaraju u toplinu. Sastoje se od 2 elementa:

  1. Pokretnog elementa glatke površine - za rotacijska gibanja to je disk ili bubanj/doboš
  2. Obloge koja se prislanja i pritišće na pokretni element - disk pločice ili kočione papuče/pakne

 1. 2.

 

U motornim vozilima se tipično disk pritišće s obje strane simetrično, odnosno bubanj se pritišće oblogama koje su smještene iznutra, u šupljini bubnja.

 

Kako je u kočnicama trenjem bitno otežano hlađenje kočnica, odnosno odvođenja sve topline nastale kočenjem, prije nego li temperatura kočnice naraste dotle da ošteti kočnicu ili joj znatno smanji učinkovitost (te tako dovede do proklizavanja kočnica), bitno je osigurati dostatno hlađenje. Disk je utoliko pogodniji oblik izvedbe kočnica trenjem, jer se znatno lakše hladi. No, pritisak na kočione obloge na disk kočnicama mora biti znatno jači nego li pritisak na vrh obloga u izvedbi za kočnicu s bubnjem, zbog čega se tipične disk kočnice opremaju i ojačivačkim (servo) uređajem.

Za prijenos sile komandnog elementa do pokretnog dijela kočnice se koriste tri načina:

  • Čvrstom vezom: rijetko se koristi u današnje vrijeme za radne kočnice, s izuzetkom bicikala i motocikala, a u automobilima se uglavnom koristi za parkirnu kočnicu. Potrebna je velika sila na komandi za kočenje da bi se kočnice dovoljno aktivirale
  • Hidraulično: koristi se kod automobila i lakših teretnih automobila. Komanda kočnice potiskuje ulje koje se cijevima dovodi do hidrauličkih cilindara koji potiskuju kočione obloge
  • Zračno: uvijek se povezujes ugradnjom jednostavnog servo uređajagdje se komandom kočnice upravlja ventilom koji otvara putstlačenom zraku, a taj stlačen zrak zatim potiskuje kočione obloge. Time je postignuto da je dovoljna mala sila na komandi kočnice, bez obzira na veličinu kočnice.

c5MbOFzgS9o
 
 bnc3VnQ8kUY
 

Kočioni diskovi

Svakako su jedna od najbitnijih komponenti na vozilu, a pogotovo po pitanju zaustavljanja, odnosno kompletne sigurnosti na prometnicama. Najčešće su izrađeni od lijevanog željeza, ali se još koristi i kevlar, te ugljično-keramički materijali posebno kod trkačih vozila u natjecanjima, ali ih se nalazi i kod super sportskih automobila cestovne namjene.

Najosnovnija podjela diskova je na "pune" i "ventilirajuće".

"PUNI" diskovi su tanji i premda su se u počecima ugrađivanja na vozila nalazili i na prednjim kotačima, sada su uglavnom takvi diskovi na stražnjim kotačima vozila.

Premda se na njih nije uvijek puno obaziralo, jer je potrošnja samih bila manje u odnosu na prednje, u zadnje vrijeme se i stražnji diskovi počinju proizvoditi sa karakteristikama sportskih, rezanih, odnosno bušenih diskova.

 

 

 

Dok ventilirajući diskovi dolaze uglavnom na prednje kotače i u odnosu na "pune" diskove su i deblji (iako ima modela vozila i sa stražnjim ventilirajućim diskovima), oni se proizvode u nekoliko izvedbi, ovisno od proizvođača do proizvođača ili bi se čak moglo govoriti i o tome koji će ljepše izgledati kroz alu-naplatak, jer osim što bi takvi diskovi trebali biti bolji po pitanju karakteristika kočenja, tako isto bi trebali biti i kao jedan od vizualnih "ukrasa" na vozilu. Pa evo nekih od izvedbi/naziva: "rezanih", "bušenih", "performance", "kombiniranih" itd... 

     

ATE Power diskovi

 ... su zapravo prvi diskovi s multifunkcionalnim žljebom, odnosno "multipurpose groove" (kao što se vidi na slici).

Dolaze od proizvođača Continental Teves, jednog od najvećih proizvođača automobilskih sustava na svijetu i najčešći su sistem koji se nalazi na automobilima Njemačke proizvodnje.
Power disk je u početku bio intenzivno testiran na automobilskim utrkama u Njemačkoj, a kasnije se krenulo i u serijsku proizvodnju, te se primjenjuju i na serijskim vozilima. U usporedbi sa ostalim, "konvencionalnim" diskovima nude više sigurnosti, bolje kočenje i sigurnost, te dugotrajnost što je također važno.

Djelotvornost ovakvog diska je najuočljivija na mokrom kada funkcija žlijeba najviše dolazi do izražaja. Kontinuirani žlijeb preuzima odvodnju vlage (vode) koja se skuplja na disku i žlijebovima odvodi vodu s površine diska.Na taj način direktno povećava djelotvornost kočnica, jer čišćenjem površine diska omogućuje bolje prijanjanje disk pločice na disk, a rezultat svega je: brža reakcija kočnica i smanjenje puta kočenja.

S druge strane, kako već dugo vremena u današnjim automobilima postoje različiti električni indikatori potrošenosti disk pločica, Power disk donosi mogućnost lake provjere potrošenosti diskova.
Više nije potreban odlazak u servis kako bi ustanovili stupaj potrošenosti diska mjerenjem preciznim instrumentima.
Jednostavnom vizualnom provjerom može se utvrditi potrošenost diska. Pravilo je vrlo jednostavno: ako žlijeb na disku više nije vidjljiv, znači da su diskovi potrošeni i potrebna je zamjena.

No, osim praktičnosti, "vizualnog identiteta", lakše odvodnje viška vode, ovi diskovi su također otporniji na visoke temperature, što je slučaj kod sportske vožnje, kada temperatura diska može dosegnuti i do 800°C, gdje na takvim temperaturama dolazi i do pada koeficijenta trenja. Kao posljedica se javlja "Fading" efekt koji vozač primjećuje kao očito opadanje performansi kočenja pri istoj sili pritiska na papučicu kočnice.
Uzročnik toga je stvaranje plinova prilikom trošenja pločice. Ti plinovi se zadržavaju u prostoru između pločice i diska te znatno smanjuju djelotvornost kočenja. Tako ovaj multifunkcionalni žlijeb ima funkciju izbacivanja plinova i poboljšanja kočenja pri teškom (heavy duty) režimu vožnje.

Ovakvi diskovi su raspoloživi za većinu serijskih vozila i postoje u ventilirajućim i neventilirajućim izvedbama i nisu puno skuplji u odnosu na standardne ATE diskove, no kako još uvijek kod nas prevladava klasično mišljenje o diskovima i svaki ekstra trošak je od viška, još uvijek se više skladišti standardne diskove, ali Power izvedbu nije problem naručiti.

55PBqM9Fwrw

 I na kraju ništa manje bitno kada su u pitanju kočioni diskovi, a to je njihova ugradnja, odnosno priprema prije ugradnje, te adekvatan alat koji dolazi također od ATE-a, a što je jako važno da bi diskovi radili ispravno, jer u suprotnom će nakon par tisuća kilometara doći do trešnje kod kočenja.

 dpW8tPlBTj0

 

 

Kočioni bubnjevi - doboši

 

 

 g4HqLoDjVRA