auto moto dijelovi

Filteri goriva

ČEMU SLUŽI FILTER GORIVA?

Filter goriva osigurava zaštitu sistema ubrizgavanja goriva. Vrši eliminaciju nečistoća koje gorivo sadrži u sebi ili ih odnosi iz spremnika goriva. Smješten u sistemu goriva između pumpe goriva i sistema ubrizgavanja, filter filtrira sve čestice veće od 8 mikrometara. Izbor filterskog materijala koji se koristi kako bi se osigurala filtracija goriva treba ispuniti 2 uvjeta:

- osigurati zaštitu brizgaljki goriva

- održati tijek filtracijskih performansi tijekom vremena na temelju zahtjeva proizvođača vozila

 

ZAŠTO MIJENJATI FILTER GORIVA?

Filtriranje goriva osigurava optimalne performanse motora te produžuje njegov radni, odnosno životni vijek. Ako nećistoće iz goriva nisu sakupljene u filteru, mogu dovesti do začepljenja sistema koji opskrbljuje motor gorivom i time zaustaviti motor. U modernim elektronskim sistemima ubrizgavanja goriva, filter mora snositi pritisak od 6 atmosfera, a filtracijski prag iznosi od 3 do 5 mikrometara.

KADA ZAMJENITI FILTER GORIVA?

Filter goriva bi trebalo zamjeniti jednom godišnje, ovisno o prijeđenim kilometrima

JNKcSkXjyuE

 

Filteri kabine

FILTER KABINE - vezan i za zdravstveno stanje putnika/korisnika vozila

Prašina, ispušni plinovi, pelud, bakterije, ostaci kočnica, plijesni, sumporov dioksid, te razne druge čestice i tvari onečišćuju unutrašnjost kabine vozila. Utječu na zdravlje i dobrobit svih korisnika vozila. Filteri kabine filtriraju sve ulazne čestice do veličine oko jednog mikrometra. Oni štite od vanjskih zagađenja interijera i uklanjaju sve neugodne mirise koji ulaze u kabinu vozila. Danas više od 94% novih vozila je opremljeno filterom kabine, bez obzira da li vozilo ima klima uređaj ili ne. Postoje dvije vrste:

                                                      - Filter peludi

                                                      - Filter sa aktivnim ugljenom

ZAŠTO MIJENJATI FILTER KABINE?

Ako je filter pun bakterija, nečistoće,i prašine i sl., može uzrokovati razne bolesti, infekcije i alergijske reakcije. Prozorska stakla će se magliti, a raspadanje bakterija i nećistoće proizvoditi će neugodan miris.

KADA ZAMJENITI FILTER KABINE?

Trebalo bi se barem 2 puta godišnje mijenjati filter kabine (pred zimu i ljeto), odnosno prema preporukama proizvođača vozila. No najbitnije od svega je da tako čuvate svoje zdravlje i zdravlje ostalih koji se voze u vašem vozilu.

ttqwRiHsdv4

Filteri ulja

ČEMU SLUŽI FILTER ULJA?

Filter ulja ima vrlo bitnu ulogu u pravilnom radu motora, jer pročišćava ulje od nećistoće kao što je dio abrazivnih čestica koje nastaju uslijed uobičajenog trošenja komponenti motora (fina metalna prašina), te ostaci izgaranja ulja i goriva.

Četiri glavne funkcije filtera ulja su:

1. Da bi se izdvojile čestice sadržane unutar goriva i ulja iznad određene veličine, tj. da se ispunjava "filtracijski prag" filtriranja medija, odnosno veličina njegove pore.

2. Da imaju dovoljno kapaciteta, odnosno kako bi se osiguralo pravilno filtriranje ulja za određenu kilometražu vozila, a prema parametrima koje je odredio proizvođač vozila.

3. Da izdrži u mehaničkim i temperaturnim uvjetima koje nameće rad motora, okoliš (pritisak ulja, vibracije motora, temperatura ulja itd.)

4. Da ne dolazi do mehaničkih oštećenja u motoru kad se motor gasi, zbog trenutnog pada nivoa ulja.

 

ZAŠTO MIJENJATI FILTER ULJA?

Rizici koji proizlaze zbog ne mijenjanja filtera ulja su loše podmazivanje motora i mehaničko trošenje svih pokretnih dijelova u motoru te time skraćuju njegov životni vijek.

KADA PROMIJENITI FILTER ULJA?

Preporuka je jednom godišnje, odnosno kako preporučuje proizvođač vozila, a to može biti svakih 10.000, 15.000, 20.000 prijeđenih kilometara ili čak i manje od svega toga ili s druge strane još i više.

 khHXqNRTOys

Filteri zraka

SVRHA FILTERA ZRAKA

Funkcija filtera zraka je zaštita motora od vanjskih prljavština. Ovisno o snazi motora (kubikaži), motor "udiše" od 200 do 500 kubičnih metara zraka svakih sat vremena. Zrak sadrži prašinu, prljavštinu u raznim oblicima te na ovaj ili onaj način ugrožavaju rad motora. Kao rezultat toga, filter zraka mora biti vrlo učonkivot, tj. mora zaštiti dovod zraka u motor bez ikakve prašine i prljavštine.

Mora biti napravljen tako da u sebi može zadržati veliku količinu prašine i nećistoće (između 50 i 200g), a u mogućnosti pri ekstremnim uvjetima i do 500g prljavštine.

Kako bi osigurali visok standard izvedbe filtera, a ujedno i kvalitete, potrebno je koristiti kvalitetne materijale, prije svega materijale nove generacije "flame-retardant". Određeni filteri zraka danas dolaze i sa predfilterom za povećanje učinkovitosti.

ZAŠTO MIJENJATI FILTER ZRAKA?

Da bi motor radio potreban mu je zrak. Nefiltrirani zrak je onečišćen prašinom i nečistoćama, ovisno o zemlji, klimi, vrsti tla itd. Nekorištenjem ispravnog filtera zraka u motoru može doći do kvara istog.

Filter zraka koji je u lošem stanju može dovesti do problema sa performansama, kao npr:

  • Problemi sa rasplinjačem - sistemom ubrizgavanja
  • Gubitak performansi vozila - slabije vuče
  • Povećana potrošnja goriva
  • Povećanjem dotoka zraka dolazi do pada tlaka, a što dovodi do povećanja loših ispušnih plinova - zagađenja
  • Prodor prašine, preko rasplinjača ili ubrizgavanja goriva, uzrokuje oštećenja motora  

KADA PROMIJENITI FILTER ZRAKA?

Kao i ostale filtere i ovaj bi se trebao mijenjati barem jednom godišnje, odnosno prema preporuci proizvođača vozila.

cWZ9uEzNhCw