auto moto dijelovi

                                        Dijelovi motora - Auto

Zupčasti remen - remen distribucije, odnosno pogonski remen

Zupčasti remen, kako ga najčešće zovemo ili na engleski "timing belt", je remen koji povezuje bregastu osovinu i radilicu motora, što mu je i glavna funkcija, no osim toga, pokreće i pumpu vode (još ne kod svih vozila), uljnu pompu, razvodnik paljenja i pumpu visokog pritiska, što je karakteristika diesel motora. S obzirom na što sve pokreće naziva se pogonskim remenom, odnosno remenom distribucije. Bez njega ništa ne može raditi, niti vozilo može voziti.

"Timing belt" - što u doslovnom prijevodu znači "vremenski remen" zvuči pomalo smiješno i ne daje neki smisao svemu, osim što netko može pomisliti da bi to moglo imati veze sa time što se remenje na autu (osim po prijeđenoj kilometraži) mijenja i nakon određenog vremena zbog starenja i velike mogućnosti pucanja u radu, ono bitno je da je to remen razvoda što podrazumijeva razvođenje pogonskih elemenata u točno određeno vrijeme, s obzirom da je kompletan rad motora povezan preko njega i sve mora biti prilagođeno u "korak".  

Distribucija pogonskog remenja

Ovo je jedan od najvažnijih sklopova na vozilu. Ukoliko ovaj segment ima i samo jedan loši dio, moguće su štete velikih razmjera. Pa da se takvo nešto ne bi dogodilo i Vama, SKF preporučuje zamjenu svega što je povezano. U ovom slučaju su to natezač(i) (i klizač(i) ukoliko ih ima, a u zadnje vrijeme ih ima i više od jednoga), zupčasti remen i svakako pumpa vode, jer je i ona dio preko kojega se vrši distribucija. Isto tako, postoji i distribucija kanalnog remena, na kojega većina zaboravlja, no ipak, osim kanalnog remena, tu također ima i natezača i klizača koji isto tako imaju svoj vijek trajanja. Osim toga, preko ovoga prijenosa se nalaze elementi kao što su alternator, servo uređaj i kompresor klima uređaja.

 

 

Interval zamjene kompletne distribucije ovisi o proizvođaču vozila, no većina savjetuju da se takav veliki servis napravi nakon što vozilo navrši 5-6 godina starosti, neovisno o kilometraži. Što se tiče kilometraže, zamjena se preporuča između 90.000 - 150.000 prijeđenih kilometara, kako kod kojeg proizvođača vozila.

Preko 40 milijuna kanalnih (multi-V) remena se godišnje promijeni u Europi, a trend pokazuje da će to tržište još rasti. SKF i u ovom segmentu nastavlja vodeću ulogu sa najboljim i najnovijim tehnologijama, te potporom industrije - preko 96% Europskih dijelova automobila uključujući i Azijske modele.

75% svih automobila na cestama imaju (A/C) klima uređaj i servo (PS) upravljanje, što dovodi do zaključka da su multi-V (kanalni) remeni i odgovarajući natezači i klizači bitan faktor i da se ne smije na njih gledati kao da su nešto na ćemu bi se mogla napraviti ušteda.

 5 razloga za zamjenu remenja
  • Prelazak osnovnog životnog vijeka
  • Smanjenje karakteristike masti u ležajevima
  • Otkaz brtvi
  • Mnogi proizvođači automobila preporučuju provjeru remenice natezača
  • Samo potpuna zamjena može garantirati dug vijek motora


Nemojte preuzimati rizik kupnje novog motora ili reklamacije u garantnom roku zbog nepotpune zamjene odgovarajućih dijelova razvodnog sistema. Budite profesionalac.
SKF setovi za distribuciju zupčastog remena imaju sve potrebne komponente u jednoj kutiji: natezač, klizač, zupčasti remen, vijci, poklopci za bregastu osovinu, uputstva montaže, naljepnica za upisivanje na kojoj kilometraži se obavlja izmjena, a postoje garniture koje se isporučuju sa pumpom vode ili simerinzima motora.

PROIZVOĐAČI / PAKIRAČI koji ulijevaju povjerenje originalnih ugradnji u vozila, te su traženi od krajnjih korisnika, servisera:
 
 
 
SKF VIDEO: zamjena distibucije VW PASSAT 1.9 TDI, 2000g. --->
 
 
 8bZj2yZyYzg
 PWP-u7_qKls
 
 

Pumpe Vode

80% pumpi vode biti će zamijenjeno prije zamjene automobila.

Automobilski sustav hlađenja je jedan od najkritičnijih operativnih sistema u automobilima i SKF drži korak s tehnologijom najnovijih vozila sa "prijateljskom" "AquaMax" pumpom vode. NOVI STANDARD KVALITETE ZA ZAMJENU

  • Pumpa vode je srce u automobilskom sustavu hlađenja, tipično na vozilima pogonjena remenskim prijenosom, a zakazivanje pumpe će uzrokovati kvar, a može uzrokovati i štetu većih razmjera. Kako pumpa cirkulira tekućinu kroz sustav dok motor radi, zakazivanje pogonskog remena u radu uzrokuje kvar i na pumpi vode.
  • Otisnuti SKF logo na kućištu pumpe vode iperaje plave boje, razlikuje SKF AquaMax od ostalih tradicionalnih pumpi vode dostupne na tržištu zamjenske robe, a isto tako i na tržištu robe prve ugradnje. Tradicionalna SKF kvaliteta ide puno dublje od samog vanjskog izgleda, kroz dizajn i testiranja, AquaMax ima mnoštvo ugrađenih prednosti koječak nadilaze i performance O.E. pumpi vode.
  • Dizajn peraje i odabir materijala osiguravaju maksimalnu protočnost i pritisak. Visok tehnološki plavi premaz, koji se koristi u aeronautičkoj industriji, minimalizira probleme sa lošijim rashladnim tekućinama, spriječavajući da se male čestice od rashladne tekućine pridržavaju ili lijepe za rotor i na peraje, te tako pruža maksimalnu otpornost na koroziju. Za razliku od inferiornih ili repariranih aftermarket pumpi vode koje mogu zakazati prerano, SKF originalna pumpa vode je dizajnirana i proizvedena prema jednakim standardima svih O.E. specifikacija. Precizna proizvodnja svih komponenti osigurava pravilan dosjed, lakšu instalaciju i vrhunske performanse.
  • Sa svakom novom generacijom vozila, automotiv dizajneri i proizvođači su u potrazi za većim i boljim performansama i efikasnošću, dok u isto vrijeme pokušavaju smanjiti održavanje. Sa AquaMax, SKF je stvorio pumpu vode koja zadovoljava rigorzne zahtjeve O.E. industrije koristeći namjenska i predana testiranja. Preuranjeno curenje uzrokuje 90% svih kvarova pumpi vode, a temeljita ispitivanja osiguravaju da mehanička brtva u bloku eliminira te prijevremene probleme curenja. SKF AquaMax je podvrgnut strogim testiranjima kako bi se osigurale vrhunske performanse i izdržljivost. Kada rade 1000 sati na prosječnoj brzini automobila od 100 km/h, pare curenja su dosta iznad prihvatljivih O.E. standarda, a daleko iznad tipičnih aftermarket zamjenskih jedinica.
  • Kroz SKF-ovo iskustvo i stručnost, samo viskokvalitetna vretena su odabrana kako bi mogla izdržati optimalan kapacitet opterećenja i dugoročne performanse. Postići optimalan protok kroz rashladni sustav zahtjeva i znanstveni pristup, te pedantnu pažnju na detalje tijekom dizajniranja i proizvodnog procesa. AquaMax pumpe vode koriste sofisticirani hidraulički protok analize koristeći posljednje kompjuterske alate za analizu.

Remenice alternatora

Njemačka tvrtka INA, koja je ujedno poznata i po drugim proizvodima kao što su to natezači i klizači za zupčasti i kanalni remen, prva je proizvela remenicu alternatora sa novom tehnologijom. Naime, to je remenica s alternatorskim mehanizmom praznog hoda uz dodatak specijalnog elementa koji smanjuje udarna opterećenja, a isto tako ima i "kuplung", odnosno, vrti se samo u jednu stranu. Kako preko nje ide kanalni remen, i na tu remenicu treba obratiti pažnju prilikom velikog servisa, a isto tako u nekim slučajevimata remenica je uzrok preranog otkazivanja rada natezača kanalnog remena, kojemu zamjena nije nimalo jeftina, jer taj natezač je u cijelom kompletu i sa nosačem i oprugom, pa iako se sama rolica može zamijeniti, s time na žalost ne dobivate ništa. Treba promijeti cijeli komplet, ali isto tako i tu remenicu, jer ukoliko se ona ne promijeni, ubrzo se opet možete naći na skupom servisu sa svojim automobilom.

 SKF VIDEO: zamjena remenice alternatora VW PASSAT 1.9 TDI, 2000g. --->

 yxV1awVFskA

 

Alternator kao cjelina

 Prikaz alternatora po dijelovima:

 LEŽAJEVI ALTERNATORA

 Ležajevi na alternatoru imaju vrlo važnu ulogu kako bi alternator radio ispravno i dogoročno. Pravim odabirom ležaja koji zadovoljava potrebe i uvjete rada u alternatoru je također bitno i nije svaki ležaj dovoljno dobar da može biti ugrađen.Najčešće to mora bitiležaj sa gumenim zaštitama te povećanim tolerancijama u zračnosti ležaja, zbog razvijanja većeg brojeg okretaja, a usljed toga i povećanim temperaturama. Sve to dovodi do većeg naprezanja materijala, a to dovodi do proširenja same kuglice u ležaju, te ukoliko je kanal po kojem putuje kuglica malo širi (nekoliko mikrona) u odnosu na normalnu izvedbu, tada se kuglica može proširiti i time ne ugroziti rad ležaja i cijelog alternatora, kao i ostalih elemenata na koje se ugrađuju ležajevi ovakvoga tipa.

Na alternatorima najčešće prevladavaju kuglični ležajevi standardnih dimenzija, no u zadnje vrijeme se rade ležajevi specijalnih izvedbi i dimenzija izvan standardnog programa, a i na nekim modelima alternatora se mogu pronaći i igličasti ležajevi.

DOBRO JE ZNATI: kada se uputite u kupovinu ležajeva alternatora, svakako ih ponesite sa sobom za uzorak, jer nema pravog kataloga koji prikazuje gdje se koji ležaj ugrađuje i na koji model vozila.

Dobro je da svaki ležaj koji se kupuje za primjenu na alternatoru bude zatvoren gumenom zaštitom i povećanom tolerancijom odnosno zračnošću C3 (-2RS/C3).

Na taj način takav ležaj je zaštičen od bilo kakvih ulaženja prljavština i vlage unutar njega i istazu kotrljanja kuglice, a isto tako je i konstruiran za viši broj okretaja.

 

Remenice radilice

 

 8u-zvkDC5C0

Ležajevi kompresora klima uređaja

U ovom programu na tržištu prevladavaju japanski proizvođači ležajeva. Jedan od tih proizvođača je i tvrtka NACHI koju zastupamo na našem tržištu. Ležajevi za kompresore klima uređaja su izvan standarda, a po svojoj konstrukciji su dvoredni kuglični, kruti i radijalni. Ono što ih još izdvaja u odnosu na standardne ležajeve je njihov malen presjek od promjera osovine do promjera kućišta, što znači da su kuglica malog promjera što im omogućava veći broj okretaja koji se nalaze u kompresorima.

Konstruirani su tako da se mogu koristiti na višim temperaturama i visokim brzinama. Imaju brtve visokih performansi što ne dopuštaju ulazak prljavštine i vlage u ležaj i sadrže dugotrajne masti za rad pod otežanim uvjetima vibracija.

  

Uljne brtve (simerinzi) - bregaste osovine i radilice (ulaz)

Uljne brtve su sastavni su dio svakog elementa u kojem je potrebno brtvljenje, kako od zaštite vanjskog utjecaja nepoželnjih čestica prašine i vlage, tako i nepotrebnog curenja raznih tekućina ili masti iz sistema kojega brtve.

Osim standardnih uljnih brtvi redovnog programa, na automobilima se često pronalaze brtve posebne izrade i raznih namjena, te je potrebno ugraditi brtve istih karakteristika. Ukoliko se ugradi neka obična brtva, pa iako je identičnih dimenzija, izlažete se riziku ponovnog odlaska na servis, ali i mogućih većih oštećenja uslijed propuštanja dotične krive brtve.

Isto tako, često se mogu pronaći i brtve koje imaju propusnost na samo jednu stranu, ali i one od posebnih materijala, kao što je viton koji je otporan na visoke temperature. Stoga, ne štedite na brtvama za koje mislite da su nevažan i možda samo maleni dio sistema, već uvijek inzistirajte na onakvim brtvama kakve propisuje proizvođač automobila.

Na velikom servisu je često sporno pitanje zamjene tih simeringa, jer često se govori: "Ne diraj lava dok spava!". No, kako se veliki servisni interval radi u sve dužim vremenskim periodima od prijeđenih 100tkm, pa do 150tkm (kod nekih čak i više), odnosno 5-6 godina, pa čak i 10 godina, svakako vrijedi obratiti pozornost i na ove elemente koji ukoliko ne budu zamjenjeni, u sljedećih 100tkm mogu biti razlog ranijeg odlaska u servis, a isto tako svojim propuštanjem ulja koje kaplje i po zupčastom remenu, te natezačima i klizačima, daje veliku prednost novoj izmjeni tih istih dijelova, a koje ste mijenjali možda prije 20tkm i vjerovali kako zbog toga više nećete morati odlaziti u servis.

Kako su uljne brtve isto gumeni proizvod, te kao i svaka guma imaju svoj radni vijek. Nakon nekog vremena se guma stvrdne i više nema dovoljno dobro svojstvo brtvljenja, te počinje propuštati ulje i zadavati glavobolje.

Kako ove uljne brtve u prosjeku koštaju oko 100,00-tinjak Kuna, na velikom servisu koji košta znatno više, nije vrijedno da se zbog ovih sitnih, ali bitnih dijelova mora ponovno odlaziti u servis i imati dodatne troškove. Tako da je bolje imati jednom malo veći novčani izdatak, nego dva puta plaćati nešto što se moglo napraviti u samo jednom odlasku kod majstora, jer nikad ne znate kada vas tako nešto može snaći i gdje.

Ukoliko imate dvije bregaste osovine na vozilu (DOHC), onda imate 2 uljne brtve za njih, te plus jedna uljna brtva na radilici ili na V6 motorima 4 uljne brtve bregastih osovina i jedna na radilici.

Stoga ne razmišljajte na uštedi na ovim uljnim brtvama, jer mogu proizvesti veći trošak baš onda kada vam najmanje treba.